Wat is een botanisch interieur?

Een woonstijl die al jaren mega populair is: een botanisch interieur. Wij snappen waarom, want wie wil het gevoel van buiten nou niet naar binnen halen?

Een botanisch interieur doet ons denken aan een indoor jungle. Denk aan veel planten, organische materialen zoals hout en steen en natuurlijke kleuren als groen, beige en bruin. Het doel is om je huis als een rustige en ontspannen plek te laten voelen waar je je in de natuur waant, zelfs als je in je woonkamer zit.

Maar hoe zorg je dat je thuis ook zo’n rustgevend interieur creëert? We’ve got you, lees snel verder!

Botanisch interieur kenmerken

Groen, natuur en eenvoud kenmerken de interieurstijl botanisch. Een botanisch interieur creëert het gevoel van een groene oase in huis door de natuur naar binnen te brengen. Je ziet veel groene vrienden, van kleine cactussen, Monstera’s tot aan de welbekende Strelitzia’s, die kleur en leven aan elke ruimte toevoegen. Heb je geen groene vingers? Kies voor planten die makkelijk zijn in onderhoud.

Naast planten worden ook natuurlijke materialen gebruikt om textuur toe te passen. Natuurlijke materialen vormen daarom de basis van een botanische woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan rotan. Dit is een flexibel materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm. Fabrikanten gebruiken rotan voor meubels vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het resultaat is een gezellige en rustgevende ruimte waar je inspiratie op kunt doen.

Deurklink Mantua op een witte deur met op de achtergrond een Alopecia plant.

Ook jute komt vaak voorbij in een botanisch interieur. Van jute maken ze veelal tapijten, gordijnen en manden. Jute is super populair vanwege zijn sterke en duurzame vezels, die afkomstig zijn van de juteplant. Ook kurk en bamboe zie je vaak terug in botanische interieurs, met name in accessoires. Natuursteen zoals marmer, graniet en leisteen zijn geschikt voor vloeren, werkbladen en accessoires vanwege de opvallende texturen en kleurcombinaties.

Deurklink Benevento met op de achtergrond een groene plant op een houten bijzettafel.

Deurklink botanisch interieur

Minder opvallende items zoals deurklinken hebben een grote impact op de afwerking van een botanisch interieur. Door de juiste deurklinken te kiezen, versterk je de hele sfeer in de ruimte. Denk aan onze deurklinken gemaakt van rvs, materialen die goed passen bij de natuurlijke uitstraling van het interieur. (En ook nog eens duurzaam, want ze gaan lang mee!). Een goed paar deurklinken maken de ruimte echt af.

Kies deurklinken met simplistische (zoals de Mantua of Oristano) of juist opvallende vormen die lijken op voorwerpen die je buiten kunt tegenkomen, zoals kronkelende takken of stromende rivieren. Als je op zoek bent naar een bijzondere deurklink, dan zijn de Benevento of Lodini collectie de beste optie.

Duurzaamheid 

Een botanisch interieur gaat verder dan alleen een mooi plaatje; het heeft ook aandacht voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame materialen, zowel voor meubels als voor producten zoals deurklinken, dragen we met zijn allen een steentje bij aan een groenere leefomgeving. Dat is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je eigen gevoel. Een win-win situatie!

Volgende
Volgende

5 tips om een hotel chic interieur te creëren